Vliv makrostrukturyniklbasovaných superallys Inconel ™ 713C a 24. březnana vlastnosti vysokoteplotní tečení (2)

Datum vydání:2021-04-29

Analysis mapy deformačních mechanismů,naznačuje, že plastická deformace v procesu vysoce legované slitiny tečení se mohou vyskytnout v důsledku difúzenebo dislokace tečení podle zkušebních podmínek (teplota a stres). V podmínkách difuzního tečení podle modelu RL Coble a Nabarro-Herring stálou rychlostí tečení významně závisína velikosti zrn a je popsán pomocí vztahů (1) a (2), v daném pořadí [12-14]:

 图片4.png

where ;: b, C - materiálové konstanty, σ - stres, Dgz - difúzní koeficient po hranicích zrn, b - karbanátky vektor, k - Boltzmannova konstanta, T - absolutní teplota, d - průměr zrna, Ω -. atomový objem, d - efektivní tloušťka, DV - Lattice difúzní koeficient While v případě případě dislokace tečení mechanismu je popsán vztahem (3), anení závislána velikosti zrna:

 图片5.png

 

where ,: a.,n - materiálové konstanty ▼ se - smykovénapětí, Def-diffusion koeficient, G - modul pružnosti ve smyku b - karbanátky vektor, k - Boltzmannova konstanta, T - absolutní teplota, d - průměr zrn

 

Je třeba poznamenat, ve stejnou dobu, aby v podmínkách creepových zkoušek deformace th e materiál jako výsledek dislokační tečení, objemová difúze (Nabarro-Hering model) a po hranicích zrn (Coble'model) může probíhat současně s různou intenzitou. Podíl každého z těchto procesů v deformace závisína teplotě, stres, velikost zrna a struktura jejich hranic [12-13].

 

3. výsledky šetření a diskuse výsledků

 

Images z vybraných dnt ed lité struktury studovány v podmínkách varianty II z tečení zkoušky jsou uvedeny v tabulce. 3. Přípravky pro mikroskopické pozorování bylynaložené v kuličky' s činidla. V tabulce 4 a 5 jsou vybrány morfologické parametry makro-AND mikrostruktury testovaných vzorků. Základní parametry makrostruktury byly vyhodnoceny pomocí programu MetIlo. Testy byly provedenyna příčných-sections vzorků (d0=6 mm) po zkoušce tečení.

图片6.png图片7.png图片8.png

Metallographic studie ukazují, že účinek modifikace pouze objem byl tvorba hrubých-grained struktury vysoce legovaných slitin, a současně objem a povrchovou úpravu vedla k tvorbě jemných-grained struktury (tabulka 4 a 5). Studie o vypadávání fází karbidu, které jsou významné z hlediska posílení testované slitiny a udržitelnosti tečení podmínek ukázaly, jejich větší povrchovou AA v superslitiny MAR-247 (tabulka 4 a 5). Primární karbidy, zejména ve formě"Chinese znaků"došlo v oblasti hranic zrn [2].

 

Tab. 4 a Tabulka 5 shrnuje makrostruktury stereologických parametry zkoumaných vysoce legovaných slitin ve vztahu k charakteristiky tečení, jako je pracnost prasknutí čase tz, konstantní rychlost tečení Vu.These hodnoty jsou důležité při určování, které určují stabilitu materiálů za vysokého-temperature tečení.

 

Figure 2 a 3 jsou znázorněny charakteristiky tečení superslitin IN713C a MAR-247 vyvinutna základě creepových zkoušek podle varianty i studie.

图片9.png图片10.png

V případě stability superslitiny IN-713C bude v podstatě závisetna velikosti macrograin a dosáhne hodnotu t=50 hodin pro vzorek s hrubým-grained struktura a 28 hodin pro vzorek s rozmělněného zrna v důsledku objemu a povrchovou úpravu (tabulka 4). Podobně, v prostředí s vysokou-temperature tečení slitiny MAR-247 velikosti macrograin zásadním způsobem ovlivňuje vzorkynadšením jsou čas. Stabilita vzorků s hrubou-grained struktury byla vícenež 20% většínež rozmělněných vzorků zrn.

 

as z údajů uvedených v tabulce 4 stabilitu zřejmé materiály testované byl dále silně závislána oblasti AA karbidů popsaných v mikrostruktuře. Tento účinek je dobře ilustrovánnovým parametrem AA/n, (povrchová plocha karbidů uvedeného počtu zrn v tabulce vzorku, tabulka 6). Bez ohleduna testované superslitiny se zvýšením tohoto parametru stability při zkoušce tečení tzwas vyšší a stabilní rychlost tečení Vu, dosáhnenižší hodnoty (Table4).

 

Pokud výsledky výzkumu a analýzy ukazují, že difúze tečení po hranicích zrn stanovenana konstantní rychlost tečení vu a stability vysoce legovaných slitin v dokončených testů (tabulka 4). Můžeme předpokládat, že za daných okolností zkušebního I varianty (t=980 ° C, σ=150MPa) stabilita (doba do přetržení vzorku) pod difúzní tečení určí prokluz přes hranic zrn. Je podmíněn procesy vzniku a růstu trhlin. V tomto případě je rozhodujícím faktorem pro stabilitu superslitiny byl poměr povrchové plochy karbidů k ​​množství zrnna příčném-section vzorku (AA/n). Vyšší hodnota tohoto výrazu odpovídá k větší stabilitě materiálu v testu tečení.

 

analýza výsledků zkoušek, získaných s parametry, které odpovídají variantě II tečení testy (obr. 4, 5, Tab. 5) ukazuje, že zvýšením axiálnínamáhání å. (což má zanásledek zvýšenínormalizovaného stresu ▼ se/g) žádný vlivna macrograin velikostina stabilitu vyznání byla pozorována jak v případě z vysoce legovaných slitin v-173C a Mar-247 (viz obr. 4 a 5). Rozdíly v dotvarování trvanlivosti bylo jenněkolik hodin. To ukazuje, že za těchto tečení zkušebních podmínek je materiál proces deformace probíhá hlavně v dislokací mechanismu, spíšenež, jak již bylo pozorováno (viz obr. 2, 3) pod Nabarro-Herring matice mechanismus rozšiřování (objem) a přes hranici zrn Coble ( to vedlo k zvýšení stability materiálu s hrubými-grained konstrukce). Popsaný vliv dotvarování zkušebních parametrůna změně deformace materiálů (zkreslení) mechanismu v důsledku zvýšení axiálníhonamáhání σ je dobře vysvětlit obrázku 6.

 图片11.png图片12.png图片13.png


Pošlete svou zprávu tomuto dodavateli

  • Na:
  • SHANGHAI CONLY VALVE CASTING CO., LTD
  • *Zpráva:
  • Můj email:
  • Telefon:
  • Moje jméno:
Buď opatrný:
Odeslat škodlivou poštu, bylo opakovaně hlášeno, zmrazí uživatele
Tento dodavatel vás bude kontaktovat do 24 hodin.
Neexistuje žádný dotaz na tento produkt.
top